Advies over wastafelonderkasten
1. Kies de juiste onderkast
Het formaat
Er zijn enorm veel formaten wastafelonderkasten verkrijgbaar. Bepaal dus vooraf alvast de ideale afmeting door na te denken over de volgende aspecten:
Diepte
Het is belangrijk dat het meubel niet in de weg staat/hangt zodat je genoeg beweegruimte overhoudt, ook wanneer je een lade opent. Denk daarom goed na over de diepte. Zo kan een ondiep badmeubel uitkomst bieden wanneer je een kleine badkamer hebt. Dit voorkomt een krap gevoel, maar biedt toch fijne opbergruimte.
Breedte
Kies een breedte die niet alleen in je badkamer past, maar ook bij jouw (gezins)situatie. Heb je al eens gedacht aan een formaat met twee gebruiksplaatsen (vanaf 100 cm)? Dit is ideaal wanneer je je vaak tegelijkertijd klaarmaakt. De meest gekozen formaten zijn 80, 100 en 120 cm breed.
Hoogte
Ook de hoogte van een meubel kan verschillen. Hecht je veel waarde aan opbergruimte? Dan is het slim om voor een hoog meubel te kiezen. Een zwevend laag meubel daarentegen laat je badkamer vaak ruimtelijker ogen. Bovendien houd je dan ook nog ruimte over om bijvoorbeeld nog een wasmand eronder te plaatsen.
TIP! Kleine badkamer? Kies een ondiep badkamermeubel van 40 cm.
Kleur en structuur
Na het formaat, is het hoog tijd om over het uiterlijk na te denken. Een stijlvolle zwarte onderkast, sfeervol hout, glad en gekleurd of juist een speels ribbelfront. Denk naast een kleur die mooi bij je tegels past, ook na over de structuur. Ter inspiratie zetten wij 8 veelvoorkomende opties op een rij. Waar valt jouw oog op?
Eiken Zwart
Kasteel bruin
Eiken grijs
Naturel eiken
Toffee
Mat greige
Beton grijs
Glanzend wit
Het type greep
Onderschat ook kleinere details van de onderkast vooral niet . Want een mooie ladegreep kan het meubel helemaal afmaken. Denk dus na over wat jij qua gebruik fijner vindt: een handgreep of een greeplijst. En geef ook zeker genoeg aandacht aan de kleur en design. Greeploos is rustig en strak, en daardoor eenvoudig combineerbaar met allerlei kleuren kranen. Maar match je de handgreep bewust met de kraankleur? Dan heb je direct een stijlvol en samenhangend resultaat. Dus, wat heeft jouw voorkeur?
2. Wastafel of waskom?
Een onderkast op het oog? De volgende stap is het uitzoeken van een meubelwastafel, of misschien wel een afdekblad met waskom(men). En ook daarbij valt genoeg te kiezen! Wij zetten per optie een aantal keuzemogelijkheden op een rij:
Wastafel
- Enkel of dubbel
Wil je graag één of twee wasbakken? Bij een dubbele wastafel horen ook twee kranen en afvoeren. Zo heb je echt allebei je eigen plek. - Het design
Dikke of dunne randen, strakke hoeken of vloeiende lijnen? Zulke details in het design bepalen mede de uitstraling. - Aantal kraangaten
Dit wordt bepaald door het aantal en type kranen dat je wilt, bijvoorbeeld een 1- of 3-gatskraan. Wil je een mooie wandkraan, dan is een kraangat niet nodig. - Materiaal en kleur
Qua materiaal en kleur kun je alle kanten op. Denk bijvoorbeeld aan mooi marmer, wit of beige keramiek, robuust beton, superglad solid surface en meer.
Waskom
- Vorm
Rond, halfrond, rechthoekig en ovaal: qua vorm kun je alle kanten uit bij het kiezen van een waskom. - Grootte
Kies bijvoorbeeld één grote waskom waar je met twee langs elkaar gebruik van kan maken, of juist één of twee kleinere. - Materiaal en kleur waskom
Wit, zwart, crème of juist lekker kleurrijk. De kleuropties en het onderhoudsgemak zijn ook sterk afhankelijk van het materiaal. Kies uit keramiek, natuursteen, solid surface en meer. - Materiaal en kleur blad
Een waskom wordt op een blad geplaatst. Qua bladkleuren en -materialen is er keus genoeg: van naturel eiken en glanzend wit tot chic marmer.
3. Combineer de juiste wastafel met een bijpassende wastafelonderkast
Bij het zelf samenstellen van je badkamermeubel is het belangrijk om een wastafel te selecteren die perfect op de onderkast past, aangezien niet alle combinaties geschikt zijn. Check dus goed de afmetingen en overweeg een wastafel van hetzelfde merk als de onderkast. Deze zijn vaak al goed op elkaar afgestemd. Let er bovendien op dat de sifon past. Sommige lades hebben namelijk geen uitsparing. Voor meubels zonder uitsparing heb je een ruimtebesparende sifon nodig, zoals de MSN sifon. Twijfel je? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten.
Alle wastafelonderkasten4. Wat moet je niet vergeten?
Heb je een wastafel en wastafelonderkast uitgezocht? Fijn! Een wastafelkraan maakt je meubel helemaal af. Let erop dat je bij een waskom een verhoogde kraan kiest, zodat hij ook ver genoeg boven de rand uitkomt. En vergeet ook niet om een afvoerplug en sifon uit te zoeken. Heb je een dubbele wastafel of twee waskommen? Bestel dan ook twee dezelfde sifons en afvoerpluggen. Tip: bestel alleen een afsluitbare afvoerplug wanneer de wastafel is voorzien van een overloop. Zo voorkom je dat je badkamer blank staat wanneer je vergeet de kraan uit te zetten.
Alle afvoerpluggenTip! Advies over het combineren van een plug en sifon? Bekijk dan onze adviespagina over pluggen en sifons
5. Twijfel je? Onze badkamerexpert helpt jou graag!
Twijfel je of je de wastafelonderkast met een goed passende wastafel hebt gecombineerd? Of heb je nog vragen bij wat voor jouw situatie de beste opties zijn? Neem gerust online contact met ons op of bel 0416 - 791 005. Onze specialisten helpen je graag verder! Toch geen zin om zelf alles samen te stellen? Neem dan eens een kijkje bij onze complete meubelsets. Deze badmeubels hebben wij al voor je samengesteld zodat je zeker bent van een goede match, lekker makkelijk!