Welk type douche past het beste in jouw badkamer?
Bij het aanpakken van je badkamer is een goede indeling de basis. Een fijne douche kan natuurlijk niet ontbreken. Maar hoe bepaal je nou welk type douche het beste past? Als specialisten op het gebied van badkamers helpen wij jou graag op weg. Heb je hierna nog vragen? Contacteer ons dan gerust voor extra info en advies!
1. Inloopdouche of douchecabine?

Inloopdouche

Douchecabine
2. Glaswand of tegelmuur?
Doordat je door het glas van een douchewand heen kunt kijken, wordt je zicht niet belemmerd. De mooie tegels op de muur blijven zichtbaar en het zorgt voor het behoud van een open en luchtige uitstraling. Ideaal dus ook voor kleinere ruimtes! Al zijn volgens sommige mensen glazen douchewanden juist eerder een vloek dan een zegen. Op glas zijn vuil- en kalkresten sneller zichtbaar en je kijkt direct tegen alle shampooflessen en spullen in de douche aan, wat rommelig kan ogen. In dat geval kan het plaatsen van een extra muur de uitkomst bieden.
Met een extra muur creëer je een nis als inloopdouche, of een cabine door er een douchedeur tussen te plaatsen. Door op deze extra muur dezelfde wandtegels als de rest van de badkamer te gebruiken, gaat het mooi op in het geheel en oogt het rustig. Houd er wel rekening mee dat een muurtje meer ruimte inneemt dan een dunne glaswand.



3. Een passende afmeting
Misschien heb je inmiddels al een voorkeur voor een inloopdouche of juist een cabine. Maar de beschikbare ruimte en de rest van de badkamerindeling zal ook uiteindelijk ook bepalend zijn.
Formaat inloopdouche
Een veelvoorkomende afmeting voor een inloopdouche is 120x90 cm. Door de open zijde van een inloopdouche moet je namelijk altijd rekening houden met het spatwater wat in de badkamer terecht kan komen. Hoe verder de zijwand vanaf de douchekop doorloopt, hoe minder water er vanzelfsprekend buiten komt. Idealiter is de wand van een inloopdouche daarom ook 120 cm lang. Wil je wel de openheid van een inloopdouche, maar minder spatwater erbuiten? Kies dan een inloopdouche met vaste zijwand of inlooopdouche met draaibare zijwand.
Let op: Houd er rekening mee dat sommige zaken, zoals meubels en radiatoren, vanwege veiligheid en/of garantie niet in de spatwaterzone van een inloopdouche geplaatst mogen worden.
Formaat douchecabine en deurtype
De afmetingen van douchecabines starten al vanaf 80x80 cm. Wanneer je redelijk beperkt bent qua ruimte is een cabine daarom vaak ideaal. Uiteraard kun je qua formaat alle kanten open. Standaard is het 90x90 cm formaat, maar ook voor een heerlijk ruime douche zijn er genoeg opties. Fijn aan een cabine zijn dat er enorm veel mogelijkheden zijn qua vorm, afmeting en type deur. Een kwartronde douchecabine of vijfhoekige cabine stap je in via een hoekinstap. Deze is vaak net wat ruimer dan bij een rechthoekige douche. Wil je direct naast de douche het bad of een ander meubel plaatsen? Dat kan perfect naast de vaste wand van een rechthoekige cabine.
Tip: Teken op de plattegrond alles rondom de douchecabine in en kijk daarna welk type douchedeur geschikt is. Kies je een draaideur? Teken ook de draaicirkel in.

Draaideur

Pendeldeur

Vouwdeur

Schuifdeur
4. Plaatsing op een douchebak of vloer?
Naast douche zelf, is het natuurlijk ook van belang om na te denken over waarop de douchewand of cabine geplaatst wordt. Bij de productinformatie van de douche staat altijd vermeld welke plaatsing mogelijk is. Je hebt hierbij 3 opties:

Douchebak
Een douchebak wordt óp de vloer geplaatst. Qua installatie is dit over het algemeen de eenvoudigste optie. Hierbij heb je dus wel een opstapje naar je douche.
Alle douchebakken
Douchevloer
De douchevloer en zijn afwatering worden ín de vloer verwerkt. Hierdoor ligt het heel mooi gelijkvloers met alles er omheen. De installatie is iets complexer dan een douchebak.
Alle douchevloeren
Tegelvloer met douchegoot
Een douchegoot in de tegelvloer is een mooie, strakke optie. De tegelvloer dient hierbij aflopend richting de goot gelegd te worden, zodat het water goed wegstroomt.
Alle douchegoten5. Wij helpen graag!
Vind je het nog steeds lastig om een keuze te maken? Of twijfel je of een inloopdouche in jouw badkamer past? Neem dan gerust contact op met een van onze sanitairspecialisten. Zij helpen je graag verder!