Advies over douchekranen

Stelmaten van een douchevloer

Douchekranen

Het warme douchewater dat jouw spieren ontspant na een koude wandeling of een lange dag werken is ultiem ontspannen. Maar ook wakker worden met een koude douche om de dag opgewekt te beginnen behoort misschien tot je doucheritueel. Door de juiste douchekraan te monteren die aansluit bij jouw wensen, maak je elke douchesessie tot een genietmomentje. Saniweb geeft je niet alleen graag advies voor het kiezen van een kraan, maar met het stappenplan kun je je oude douchekraan vervangen door de nieuwe douchekraan zelf te aan te sluiten!

Welke modellen bestaan er?

Het assortiment van Saniweb varieert van simpele douchekranen tot complete regendouchesets. Allereerst is het belangrijk om te bedenken naar welk type douchekraan je op zoek bent en aan welke eisen de kraan moet voldoen. Zo dient er van te voren goed naar de maat gekeken te worden. De douchekraan is terug te vinden in 2 verschillende maten. Ze bestaan in 12 cm en in 15 cm Wil je graag water besparen tijdens het douchen? Bekijk dan hier ook onze waterbesparende douchekoppen.

Thermostaatkraan

Douchethermostaatkraan

Een thermostatische douchekraan zorgt voor een comfortabele douche. Het water wordt snel op temperatuur gebracht en daarnaast blijft de temperatuur gedurende jouw douchebeurt constant. Zo geniet je altijd van een warme, zorgeloze douche in jouw badkamer. Bij een thermostatische douchekraan is een doucheset nodig om de thermostaat compleet te maken. De thermostatische douchekraan en de douchesets zijn in verschillende designs verkrijgbaar.

Alle douchekranen
Douchekraanset

Douchekraanset

Met deze complete set haal je direct alles in huis voor een nieuwe douche. De sets bestaan uit een douchekraan, -kop, -slang en -stang. Afhankelijk van de set die jij kiest, bevat deze soms ook een thermostaat. Een douchekraanset heeft als voordeel dat alle onderdelen naadloos op elkaar aansluiten, dezelfde stijl hebben en je hoeft niet alle onderdelen bij elkaar te zoeken. Het is één complete set. Daarnaast is de douchekraanset vaak goedkoper dan een regendouche.

Alle douchekraansets

Tip! Een koele behuizing zorgt ervoor dat de douchekraan niet warmer dan een bepaalde temperatuur wordt, waardoor jij of je kinderen zich niet kunnen branden aan de behuizing.

Regendouche

Regendouche

Naast douchekraansets zijn er ook regendouchesystemen. Regendouchesystemen hebben een grote douchekop waardoor je dankzij de vele zachte waterstralen super comfortabel kunt douchen. In ons assortiment zijn de meeste regendouches complete sets, met zelfs soms een losse handdouche. Zo kies je zelf voor de douchebeleving waar je op dat moment zin in hebt. Bij een regendouche kun je kiezen uit een inbouw of opbouw regendouche.

Alle regendouches Bekijk de adviespagina
Douchepaneel

Douchepaneel

Dit langwerpige paneel is voorzien van een aan-/uitknop en een vaste douchekop. Daarnaast beschikt een douchepaneel vaak over extra functies, zoals een massagestand, zijdouche of een regendouche. Het strakke design past perfect bij een moderne, industriële of designbadkamer. Een douchepaneel is een echte eyecatcher in jouw badkamer! Deze douchekraan met futuristische look is verkrijgbaar in verschillende formaten en kleuren.

Alle douchepanelen

Kies voor een inbouw of opbouw regendouche

Wanneer je kiest voor een regendouche heb je de keuze uit een inbouw- of opbouwsysteem. Een opbouwsysteem is gemakkelijk in de douche te installeren of kan makkelijk ter vervanging van een oude opbouwdouche worden geplaatst. Een inbouwsysteem is moeilijker te plaatsen in een bestaande badkamer. Wanneer je je badkamer gaat verbouwen kan de inbouw regendouche in de muur worden geplaatst. Dit zorgt voor een minimalistische look doordat alleen de douchekop en het bedieningspaneel zichtbaar zijn op de muur.


Stappenplan voor het monteren van een douchekraan

Een douchekraan monteren lijkt lastiger dan het is. Met ons uitgebreide stappenplan en/of de video loodsen we je er stap voor stap doorheen, zodat jij zelf je douchekraan of badkraan kunt monteren.

Ter voorbereiding van het monteren van jouw nieuwe douchekraan leg je de kraan en de douche op een deken zodat niets kan beschadigen.

witte voegen

Dit heb je nodig:

  • Douchekraan
  • S-koppelingen
  • Emmer of plastic zak
  • Bahco moersleutel
  • Kitspuit en sanitairkit
  • Waterpas
  • Rolmaat of duimstok
  • Rozetten
  • Viltstift
  • Afdichtingsdraad (bv. hennep)

Stap 1: Sluit de waterkraan af

Nu kunnen we echt van start! Begin met het dichtdraaien van de watertoevoer door de hoofdkraan dicht te draaien. Controleer alvorens of er geen wasmachine of vaatwasser aan staat. Om te checken of de watertoevoer goed is afgesloten kun je de wastafelkraan openzetten, dan zal het laatste restje water eruit lopen.

Stap 2: Monteer de S-koppelingen

Draai de S-koppelingen in de wandaansluitingen en spoel de leiding zodat het vuil, zoals zand en gruis, eruit kan. Zo voorkom je dat er vuil in de kraan komt. Met een plastic zak of emmer onder de muuraansluitingen kun je het water opvangen.

De gaten in de muur moeten op het eind afgedicht worden met de rozetten, check daarom of de rozetten erop passen. Verpak vervolgens de S-koppelingen met de afdichtingsdraad (bijv. hennep of loctite). Draai de S-koppelingen eerst vast en dan 1 (kwart)slag terug.

Meet met een rolmaat en waterpas na of de S-koppelingen goed gepositioneerd zijn. De S-koppelingen moeten beide even ver uit de muur steken. De hartafstand (afstand vanaf het midden van de warmwateraansluiting tot het midden van de koudwateraansluiting) van de S-koppelingen moet gelijk zijn aan de hartafstand van de kraan, dit is doorgaans 12 of 15 cm. Draai indien nodig de S-koppelingen tot de afstand ertussen juist is. Meet ten slotte nog of de bovenkanten van de S-koppelingen waterpas staan ten opzichte van elkaar. Tip: zet een streepje op de muur en de S-koppeling voor later in het proces.

Stap 3: Kit de S-koppelingen af

Door de S-koppelingen af te kitten voorkom je lekkage. Begin eerst met het spoelen van de S-koppelingen. Zet de kraan een beetje open zodat het vuil uit de leiding loopt en niet in de kraan terechtkomt. Kit vervolgens de gaten tussen de muur en de S-koppelingen af zodat deze waterdicht gemonteerd zijn en niet lekken na het bevestigen van de douchekraan.

Stap 4: Monteer de douchekraan

Bevestig de rozetten op de S-koppelingen en plaats de meegeleverde vuilzeefjes en afsluitringen op de nieuwe douchekraan. Draai vervolgens met een bahco sleutel de kraan aan op de rozetten. Tip: plak de bahco sleutel van tevoren af met tape, zo beschadigt de kraan niet. Draai dan de hoofdkraan open en controleer of het niet lekt. Et voila! Jouw douchekraan is gemonteerd!


Extra product opties

Bij het maken van de keuze voor een douchekraan zijn er nog extra opties waar rekening mee kan worden gehouden:

  • Koele behuizing: Bij kranen met een koele behuizing wordt de behuizing niet warmer dan een bepaalde temperatuur. In de kraan wordt het hete water omgeven door koud water. Dit zorgt ervoor dat jij of je kinderen zich niet kunnen branden aan de behuizing.
  • Waterspaarstand: Veel douchesystemen hebben een waterspaarstand. Wanneer deze stand is ingeschakeld, bespaar je tot wel 50% op waterverbruik tijdens je douchebeurt. Goed voor je portemonnee en het milieu!
  • Antikalksysteem: Veel douchesystemen bevatten een antikalksysteem. Vuil en kalk kunnen gemakkelijk van het douchesysteem worden verwijderd. Hierdoor is het douchesysteem gemakkelijk in onderhoud.

Welk design

Welk design past bij jouw badkamer?

Naast de verschillende soorten douchekranen, vind je ook verschillende designs in het assortiment. Zo vind je altijd een model dat past bij jouw badkamerstijl. Modern of klassiek, vierkant of rond: Saniweb heeft douchekranen in alle soorten en maten. Ook kun je kiezen tussen een enkele greep of een tweegreeps douchekraan. Tot slot vind je in het assortiment ook diverse kleuren en extra functies, zoals een koele behuizing, waterspaarstand of een instelbare douchestraal.


Douchekraan monteren

Het monteren van een douchekraan kun je zoals beschreven eventueel dus gewoon zelf doen. Met ons stappenplan en de video heb je je nieuwe douchekraan zo gemonteerd! Voordat je aan de slag gaat is het handig om het volgende te weten:

  • Houd bij het aankopen van je douchekraan rekening met de hartafstand. De hartafstand van je douchekraan dient overeen te komen met de hartafstand van je koud- en warmwaterleiding. Dit is standaard 12 of 15 cm.
  • Meten is weten! Zorg voor een goede bevestiging van de douchekraan dat je tussendoor ook meet met een rolmaat en waterpas. De S-koppelingen dienen even ver uit de muur steken, de juiste hartafstand te hebben en waterpas te hangen.
  • De douchekraan wordt doorgaans op een hoogte van 110 centimeter boven de douchevloer of douchebak gemonteerd. Op deze hoogte is de kraan voor de gemiddelde mens makkelijk te bedienen.
  • Ga je geen opbouw thermostaatkraan monteren, maar een inbouwmodel? Dan komt er wat meer werk bij kijken dan enkel dit stappenplan.

Hulp nodig?

Kom je er zelf niet uit met de keuze voor de juiste douchekraan? Geen probleem! Onze adviseurs zijn dagelijkse telefonisch bereikbaar via 0416 - 791 005. Tijdens het gesprek helpen onze specialisten jou graag met het maken van de best passende keuze.