Advies over wastafelkranen
Gebruik onze keuzehulp!
Hulp nodig met het vinden van de juiste wastafelkraan? Gebruik dan onze keuzehulp. Beantwoord enkele vragen en vind direct de wastafelkraan die bij je past!
Keuzehulp wastafelkraan
1. Kies het type wastafelkraan
Er zijn verschillende soorten wastafelkranen waaruit je kunt kiezen. Grofweg kun je deze verdelen in normale wastafelkranen, inbouw wastafelkranen, verhoogde wastafelkranen, wand wastafelkranen en elektrische wastafelkranen. Geen stress, dit lijkt veel, maar we nemen je stap voor stap mee zodat je straks de perfecte wastafelkraan kunt kiezen!
Een goede keuze om te maken is of je voorkeur geeft aan een inbouw of opbouw kraan. Een inbouwkraan geeft een moderne en luxe uitstraling. Alleen de essentiële onderdelen zijn zichtbaar, de rest is weggewerkt achter de muur. Dit zorgt voor een strakke uitstraling én het is ruimtebesparend. De inbouwkraan is echter wel lastiger te vervangen vanwege het binnenwerk achter de muur.
De montage van een opbouwkraan op een wastafel, aanrecht of toiletmeubel is simpel en de kraan kan gemakkelijk vervangen worden. Kies uit een hoog of laag design en varieer in vormen en design. De opbouwkraan is een goedkopere optie vergeleken met de inbouwkraan, maar neemt ook iets meer ruimte in op de wastafel.
Bekijk de verschillende type wastafelkranen hieronder:
Wastafelkranen
Reguliere wastafelkranen worden in het wastafelblad geplaatst en zijn in allerlei modellen verkrijgbaar. Dit type wastafelkranen zijn het meest voorkomend.
Alle wastafelkranenInbouw wastafelkranen
Een inbouw wastafelkraan bouw je in de muur. De techniek is hierbij helemaal weggewerkt en dit ziet er superstrak uit. Je ziet alleen nog maar de uitloop en de bediening. Vaak komt hier wel meer montagewerk bij kijken en is vervangen lastiger.
Alle inbouw wastafelkranenVerhoogde wastafelkranen
Een verhoogde wastafelkraan, ook wel highriser genoemd, is extra hoog en de ideale keuze wanneer je kiest voor een waskom. Dit type wastafelkraan wordt op het wastafelblad geplaatst.
Alle verhoogde wastafelkranenWand wastafelkraan
Een wand wastafelkraan wordt volledig op de muur geplaatst. De gehele kraan is hierbij nog zichtbaar, in tegenstelling tot een inbouw wastafelkraan. Wand wastafelkranen zijn hierdoor vaak goedkoper én makkelijker te vervangen.
Alle wand wastafelkranen2. Kies het design
Het design van een wastafelkraan kun je afstemmen op jouw stijl. Het design kun je verdelen in twee categorieën: modern en klassiek. Heb je een moderne badkamer? Kies dan voor een eengreeps wastafelkraan met bijvoorbeeld een vierkant ontwerp voor een strakke uitstraling. Heb je een landelijke of klassieke inrichting stijl? Dan is een elegant ontwerp met een ronde uitloop en twee grepen een goede optie.
Bij het kiezen van het design van de kraan kun je ook in overweging nemen of je 1 of 2 grepen wilt. Met twee grepen kun je zelf warm en koud water mengen tot de gewenste temperatuur.
Klassieke wastafelkraan
Moderne wastafelkraan
3. Selecteer de kleur
Nog een belangrijke keuze; de kleur! Chroom is een neutrale tijdloze kleur die bij iedere stijl past. Ook RVS past in de meeste badkamers. Tinten als mat zwart, hoogglans wit of geborsteld brons zijn echte eyecatchers voor een industriële en design badkamer. Met een gouden of messing wastafelkraan neem je een gedurfde keuze die de toon zet voor jouw badkamer.
Zoek je een kraan die zijn kleur behoudt en niet krast? Kijk dan eens naar onze gekleurde Ben Lavion kranen. De kleur is in het materiaal geslagen, waardoor er dus geen sprake is van een laklaag die kan loslaten. Door de sterke PVD coating zijn de Ben Lavion kranen 10x krasvaster dan chroom.
Welke kleur je ook kiest, door deze vaker te laten terugkomen in de ruimte ontstaat er een stijlvol geheel. Kies bijvoorbeeld een douche- of badkraan in dezelfde kleur, of laat de gekozen kleur terugkomen in de grepen van het meubel.
4. Kies het gewenste formaat
Het formaat van een wastafelkraan kan variëren van een XS- tot een XL-variant. Lage en kleine wastafelkranen zijn ideaal voor kleinere wastafels. Deze kranen zijn iets subtieler dan de hoge kranen en nemen niet zoveel ruimte in. Kranen met een hoge uitloop bieden echter meer comfort. Met hun lange en vaak slanke design geniet je van ruimte en is het bijvoorbeeld makkelijk om een pan met water te vullen of je haar te wassen in de wasbak.
5. Overweeg ook een elektronische of zelfsluitende wastafelkraan
Een luxe onder de wastafelkranen is een elektrische- of zelfsluitende wastafelkraan. De elektrische kranen hebben een wastafel met sensor en gaan automatisch aan en uit. Hierdoor hoef je de greep niet aan te raken, wat super hygiënisch is. Daarnaast is een elektrische kraan milieuvriendelijk omdat de waterstroom ophoudt wanneer de kraan geen beweging detecteert. Ook de zelfsluitende wastafelkraan is milieuvriendelijk omdat deze aangaat met één druk op de knop en vanzelf sluit na een bepaalde tijd. Iets voor jou? Bekijk dan onze elektronische wastafelkranen en zelfsluitende wastafelkranen.
6. Een wastafelkraan met of zonder waste?
De waste is het systeem waarmee de wastafelplug gesloten wordt. Zo kan de kraan voorzien zijn van een trekwaste, waarbij de afvoer gesloten wordt door te trekken aan een pin achter de wastafelkraan. Hierdoor hoef je niet met je handen in de wasbak om het water weg te laten lopen. Vind je dat een waste het strakke design van de kraan belemmert? Dan adviseren wij je om te kiezen voor een kraan zonder waste. Een afsluitbare afvoerplug of traditionele kettingwaste bieden dan uitkomst.
Extra opties voor je wastafelkraan
Veel wastafelkranen hebben daarnaast extra opties. Denk hierbij aan een waterspaarstand en een waterhoeveelheidsbegrenzer wanneer je niet teveel water wilt verbruiken. Een wastafelkraan met koude start bespaart op lange termijn veel energie. Hierbij stroomt er alleen koud water wanneer de greep in de middenpositie staat. Pas wanneer de greep naar links wordt bewogen, wordt er heet water bijgemengd.
Maak je kraan compleet met een wastafelplug
Bij een wastafelkraan hoort natuurlijk ook een wastafelplug. Een wastafelplug wordt geplaatst in het afvoerputje van de wastafel en kan wel of niet afsluitbaar zijn. Kies alleen voor een afsluitbare wastafel stop wanneer je een overloop in de wastafel hebt. Dit is een opening net onder de rand van de wastafel, waar het water inloopt wanneer het boven de overloop komt. Zo voorkom je dat de wastafel overloopt wanneer de afvoer is afgesloten. Wanneer je voor dezelfde kleur wastafelplug kiest als die van de kraan, creëer je een mooi en stijlvol geheel.
Vragen over een wastafelkraan kiezen of ons assortiment?
Hulp nodig bij het vinden van de juiste wastafelkraan? Gebruik dan onze keuzehulp. Beantwoord enkele vragen en vind direct de wastafelkraan die bij je past!
Ben je op zoek naar een wastafelkraan en heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan gerust telefonisch contact op met onze specialisten via 0416 - 791 005. Zij helpen je graag, geheel vrijblijvend!
Veelgestelde vragen over wastafelkranen
Kan elke kraan op elke wastafel?
Wastafels hebben universele kraangaten. Daarom past vrijwel iedere wastafelkraan op elke wastafel, dat maakt het gemakkelijk!
Welke aansluiting heb ik nodig voor mijn wastafelkraan?
De wastafelkranen van Saniweb worden standaard geleverd met flexibele aansluitslangen. De maat van de aansluiting van de aanvoer is standaard 3/8”. Hierdoor kun je de kraan na bestelling direct aansluiten!
Hoelang duurt het om een kraan te vervangen?
Een wastafelkraan kun je gemakkelijk zelf vervangen. Hoe Lang je erover doet is afhankelijk van jouw sanitair kennis. Gemiddeld duurt het vervangen van een kraan twee uur.