Zelf boren in tegels? Lees vooraf deze tips

Wil je een badkamerspiegel ophangen of een toiletaccessoire? Grote kans dat je nieuwe gaten moet boren in je tegelwand. Maar geen zorgen, ook jij als doe-het-zelver zou dat moeten kunnen. Wij leggen je graag uit hoe je dit aanpakt.

Welke boor voor welk materiaal?

Niet iedere tegel is van hetzelfde materiaal en heeft dus zelfde hardheid en dichtheid. Het type materiaal bepaalt welke boor je moet gebruiken en hoe je het beste te werk gaat. Ook hierbij is een goed begin het halve werk. Werken met de verkeerde boor kan namelijk zorgen dat je niet goed door de tegel komt, je een te zachte boor bot maakt of dat zelfs je tegel breekt. Voor een goed resultaat is het juiste gereedschap dus erg belangrijk!

Keramische tegels

Keramische tegels

Dit zijn de meest voorkomende tegels in badkamers en toiletten. Ze zijn relatief hard, maar met een goede tegelboor kun je er zonder problemen doorheen boren. Dit geldt ook voor de geglazuurde varianten.

Porseleinen tegels

Porseleinen tegels

Deze tegels zijn extra hard en dicht van structuur. Omdat dit sterke materiaal een voldoende krachtige boor vereist, heb je een diamantboor nodig.

Natuurstenen tegels

Natuurstenen tegels (bijv. marmer of leisteen)

Voor natuursteen heb je een diamantboor nodig. Daarnaast is waterkoeling belangrijk om oververhitting en schade aan de tegel tijdens het boren te voorkomen.

Wist je dat... we bij Saniweb vrijwel alleen maar keramische tegels aanbieden. Dit doen we bewust vanwege de vele voordelen op het gebied van verwerking, onderhoud én de goede prijs-kwaliteit.

Wat heb je nodig?

badkamertegels

Om te boren in tegels heb je de volgende gereedschappen en materialen nodig:

  • Geschikte boor voor tegels: Kies een boor die geschikt is voor de hardheid van je tegels
  • Boor voor ondergrond: Ben je door de tegel heen? Ga verder met een boor geschikt voor de ondergrond
  • Schilderstape: Voorkomt wegglijden van de boor
  • Spuitfles met water: Ter verkoeling van de boor om tijdens gebruik oververhitting te voorkomen
  • Stofzuiger: Om vrijkomend stof direct op te zuigen

Handige tips vooraf

Vermijd voegen

Boor altijd zoveel mogelijk richting het midden van een tegel om barsten te voorkomen. Voegen lijken makkelijker om in te boren, maar dit kan juist zorgen dat de naastliggende tegel makkelijker breekt. Ook geeft een voeg minder draagkracht.

Klopfunctie uitzetten

Zorg dat de boorfunctie van je boormachine uitstaat. Dit voorkomt dat de tegel splijt. Een klopboor is voornamelijk van belang bij boren in steensoorten als metselwerk en beton.

Gebruik schilderstape

Plak een stukje schilderstape op de plek waar je wilt boren. De tape is allereerst makkelijk om je boorgat exact op af te tekenen. Daarnaast is het vooral bij gladde tegels handig voor extra grip met je boor, wat de kans op wegslippen verkleint.

Stap-voor-stap boren in tegels

boren in tegels

Stap 1: Bepaal de boorplek

Bepaal nauwkeurig waar je wilt boren en plak daar een stukje schilderstape. Hierop kun je eenvoudig de exacte plek markeren met potlood. De tape geeft daarnaast meer grip dan een gladde tegel, wat helpt om de boor goed op de juiste plek te houden.

Stap 2: Kies de juiste boor

Voor wandtegels is een diamantboor of keramische tegelboor nodig. Hoe harder de tegel, hoe sterker de boor moet zijn. Lees bovenaan deze pagina welk type boor past bij het materiaal van de tegel. Zorg daarnaast dat je een boor hebt die geschikt is voor het achterliggende materiaal van de muur, bijvoorbeeld steen of beton.

Stap 3: Boor met beleid

De bovenste laag van de tegel is het meest kwetsbaar. Begin daarom met boren op een lage snelheid om te voorkomen dat de tegel breekt. Zodra je door de glazuurlaag bent kun je geleidelijk de snelheid verhogen.

Stap 4: Koelen en stof verwijderen

Koel de boor regelmatig met water om oververhitting te voorkomen en gebruik een stofzuiger om stof direct op te zuigen.

Stap 5: Stop op tijd

Stop zodra je door de tegel bent, en ga verder met een boor geschikt voor de ondergrond.

Nog meer handige tips wanneer je aan de slag gaat met tegels