Tegels voegen? Met dit stappenplan kun je dit zelf
Dit heb je nodig:
Voegen betekent dat je een voegsel aanbrengt tussen de tegels nadat deze zijn geplaatst. Deze waterige of zanderige consistentie wordt ook wel voegmortel genoemd en zorgt voor een waterdichte, beschermende en vuilafstotende werking. Daarnaast zorgt het voegen ook voor een mooie afwerking van de tegels. Maar welke materialen heb je precies nodig om dit klusje te klaren? Wij zetten het voor jou op een rijtje:
- Rubber hamer
- Waterpomptang of combinatietang
- Bezem, stoffer en blik
- Stanley mes en/of plamuurmes
- (Blok) spons
- Sponsbak
- Emmer
- Maatbeker
- Accuboormachine met mixer
- Voegspaan/inwasspaan
- Troffel
Verwijder eerst de levelling clips
Bij het verwijderen van de levelling clips is het belangrijk dat de lijm van het tegelwerk volledig uitgehard is. Het drogen van de lijm kan tot 24 uur duren. Na dit tijdsbestek komt de rubberen hamer van pas. Klap op de zijkant en sla met het voetje van het levelling systeem de clips uit de voeg. Mochten de clips onverhoopt zijn afgebroken, kun je deze weghalen met een combinatietang of waterpomptang. Zitten er nog resten tussen de tegels? Deze kun je eenvoudig verwijderen met een stanleymes. Vervolgens bezem je alle clips weg uit de ruimte.
Stap 1: Maak de tegels schoon
Zodra de vloer- of wandtegels zijn geplaatst en de droogtijd is ingewerkt, moet je de tegels schoonmaken voordat je begint met voegen. Stof de tegels eerst af met een stoffer en blik. Zie je ergens onverhoopt toch nog lijmresten in de voegen? Gebruik dan een stanleymes of plamuurmes om deze te verwijderen. Vervolgens kun je met een vochtige spons over de tegels en voegen, zodat deze goed schoon zijn voordat je begint met het echte werk.
Tip: zorg dat de spons niet te nat is.
Stap 2: Maak het voegmiddel klaar
Voordat je de wandtegels- of vloertegels kunt voegen, dien je het voegsel klaar te maken. Pak een emmer met schoon leidingwater en voeg vervolgens het voegmiddel toe aan de emmer.
De juiste verdeling hiervan kun je vinden op de verpakking van het voegmiddel. Gebruik daarnaast een maatbeker om zodat je de verhouding perfect kunt afmeten. Vervolgens komt de accuboormachine van pas. Mix met deze machine het voegmiddel gedurende 1 tot 1,5 minuut rustig tot een klontvrij geheel. Laat het mengsel daarna ongeveer 5 minuten staan, zodat het kan rijpen. Vlak voor gebruik mag het mengsel nog een keer voor korte duur door de mixer. Reken hier 0,5 tot 1 minuut voor. Nu kan het verwerken, ook wel het inwassen genoemd beginnen! In de volgende stap leggen we je uit hoe dit precies in zijn werk gaat.
Tip: maak je mixer direct schoon, anders krijg je het voegsel er niet goed af.
Stap 3: Breng voegmiddel aan
Het voegmiddel is klaar, nu kan het inwassen beginnen! Begin (zo nodig) altijd met de wand en werk van onder naar boven voor het beste resultaat. Als je met de wand klaar bent, kun je verder met de vloer. Hierbij kun je het beste achteraan in de ruimte beginnen en zo verder naar voren toe werken.
Wil je een mooi en egaal geheel creëren tijdens het voegen van de tegels? Wij hebben enkele praktische voeg tips voor je klaar staan! Schep allereerst het voegmiddel op de voegspaan. Vervolgens druk je met een zigzaggende beweging het voegmiddel stevig in de voegen, zodat deze goed en mooi gevuld zijn. Laat de voegen kort drogen; tijd voor een pauze. Na dit korte tijdsbestek controleer je met je vinger of het voegmiddel droog genoeg is. Plakt het voegmiddel niet meer? Dan is het voegmiddel droog genoeg en kun je beginnen met het afsponsen.
Tip: begin eerst met een klein oppervlakte. Het voegmiddel hardt snel uit waardoor het lastig wordt om cementsluier op tegels schoon te maken. Ben je vloertegels aan het voegen? Bij deze tegels kun je wel een groter oppervlakte inwassen. Heb je keramische wandtegels? Deze zuigen meer vocht in, waardoor het verstandiger is om met een klein oppervlakte te beginnen.
Tip: begint het voegmengsel op te stijven in de emmer? Nooit verdunnen met water. Laat het voegmiddel gewoon even staan, deze kun je later nog gebruiken voor het opvullen van luchtgaatjes of waar er stukjes vergeten zijn.
Stap 4: Spons af
Nu je weet hoe je zelfstandig tegels kunt voegen, is het tijd voor de laatste stap: het afsponsen van de tegels. Ga alle voegen langs met een natte spons, druk daarbij niet te hard. Vervolgens dompel je de blokspons onder in een spoelbak en wals je deze droog met de rollers. Nu kun je de tegels schoonmaken met de blokspons. Zorg dat de spons niet te nat is, anders loopt het voegmateriaal uit de voegen.
Ga met de blokspons diagonaal over de voegen heen, dit mag zo’n 2 à 3 keer. Ga de laatste keer met de voeg mee. Mocht de voeg niet helemaal recht zijn, ga dan horizontaal of verticaal eroverheen om de voeg toch recht te krijgen. Dit betekent dat je met de lijn van de voeg mee gaat.
Tip: als je gaatjes krijgt, meteen dichtzetten met het restje voegmiddel dat je hebt bewaard.
Nu kan het geheel drogen. De inwendige hoeken maak je schoon met een plamuurmes. Zo zorg je dat het voegmiddel eruit is, waardoor je deze hoeken goed kan afkitten voor een waterdicht geheel. Belangrijk: mocht je met een nieuwe kleur aan de slag gaan, vergeet de sponsbak dan niet goed te reinigen en deze te voorzien van nieuw water.
Handig om te weten
Mocht je in de zomer je douche, toilet of een andere ruimte willen betegelen? Let dan op! Bij heel warm weer, zoals 30 graden of warmer dien je na het voegen van de tegels een extra stap te verrichten. Als alles klaar is, pak je na een tijdsbestek van een uur de plantenspuit erbij om de voegen weer wat te bevochtigen. Op deze manier voorkom je dat de voegen te snel drogen en dat er scheurtjes ontstaan. Vervolgens herhaal je deze stap. Als de voeg langzaam droogt, wordt hij namelijk ook harder.
Tip: bij het betegelen van vochtige ruimtes, zoals een badkamer, is het belangrijk dat je een waterdichte afdichtpasta gebruikt, zoals de Ben Afdichtpasta set. Deze set bestaat uit 5kg afdichtpasta, 12 strekkende meter afdichtband en een blokkwast waarmee je de pasta kan aanbrengen. De afdichtpasta is geschikt voor het afdichten van ondergronden onder het tegelwerk. Eén emmer is voldoende voor een oppervlak van 16-25 m².
Tegelvoeg kopen bij Saniweb
Nu jij een doe-het-zelver bent geworden in tegels voegen is het tijd om de juiste producten aan te schaffen. In het assortiment van Saniweb vind je diverse lijm- en voegproducten waardoor jouw tegels stijlvol worden afgewerkt. Heb je ook andere benodigdheden nodig? Je vindt het bij onze tegelmontage producten. Saniweb heeft voor ieder wat wils! Daarnaast profiteer je van een scherpe prijs en geniet je van een snelle levering. Heb je nog hulp nodig? Neem dan contact op met onze specialisten, zij helpen je graag verder!