Zo duurzaam zijn Nederlanders in de badkamer
Waalwijk 21 juni 2022 - Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema in Nederland. Niet alleen vanwege het milieu, maar ook vanwege de stijgende gasprijzen. Maar in hoeverre speelt dit een rol in de Nederlandse badkamer? Gaan wij hierdoor ook korter douchen? En zetten we de douchethermostaat ook een graadje kouder, net zoals de verwarming? Saniweb heeft dit samen met Markteffect uitgezocht middels een online survey onder ruim 1.500 respondenten.
Hoe lang staan Nederlanders onder de douche?
De meerderheid van de Nederlanders (66%) staat maximaal 10 minuten onder de douche. Daarnaast is maar liefst één op de zes Nederlanders korter gaan douchen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn geldbesparing in verband met de hoge gasprijzen (67%) en waterbesparing in verband met duurzaamheid (57%). Opvallend hierin is dat mannen (65%) significant meer water besparen dan vrouwen (49%) in verband met duurzaamheid.
Bijna één op de drie doucht met 35 graden of kouder
Hoe warmer je doucht, hoe meer gas je verbruikt waardoor ook je gasrekening zal toenemen. 30% geeft aan kouder dan 35 graden te douchen, terwijl 46% van de Nederlanders de watertemperatuur tussen 36 en 39 graden instelt. Het overige gedeelte (23%) doucht 40 graden of warmer.
Waterverbruik na een bezoek aan het toilet
Water besparen kan ook op andere manieren, bijvoorbeeld door op de juiste knop te drukken na een bezoek aan het toilet. Dit scheelt al snel 3 liter per spoeling! De meerderheid van de Nederlanders (60%) gebruikt de juiste knop: de grote knop bij een grote boodschap en de kleine knop bij een kleine boodschap. Opvallend hierbij is dat ook nu mannen (64%) duurzamer bezig zijn dan vrouwen (55%).
Minder wasjes draaien
Wist je dat een wasmachine al snel 60 liter water verbruikt per wasbeurt? Het aantal liter water per jaar loopt hiermee al snel op. Ook hierin valt dus te besparen! Zo kun je het aantal wasjes drastisch verminderen door je handdoek drie keer te gebruiken voordat je deze in de was gooit. Uit het onderzoek blijkt echter dat de meerderheid (63%) zijn of haar handdoek maar één of twee keer gebruikt voordat deze in de was belandt. Opvallend is dat bijna de helft van de 66+’ers hun handdoek al na één keer afdrogen vervangt. Bij de groep van achttien tot en met dertig jaar is dit 36%.
Ook in de keuken zijn er duurzame oplossingen
Naast de badkamer en het toilet, is de keuken ook een plek waar water wordt verbruikt. Een duurzame oplossing is een kokend water kraan. Je gebruikt minder water en energie omdat je exact de hoeveelheid water tapt die je nodig hebt, in tegenstelling tot een waterkoker. Bovendien wordt het warm water opgeslagen in een reservoir, zodat je geen water hoeft te laten stromen tot je warm water hebt. Echter is één op de tien Nederlanders tegenwoordig in het bezit van een kokend water kraan. Zo geeft een respondent aan “Ik zie geen voordelen wat betreft duurzaamheid.” Een andere respondent ziet er de voordelen niet van in, “zeker niet i.v.m. duurzaamheid en milieu.”. Dat terwijl een kokend water kraan juist een duurzame oplossing is.
Wil je graag jouw badkamer verduurzamen? Dan ben je bij Saniweb aan het juiste adres. In ons assortiment kranen vind je diverse waterbesparende regendouches en douchekoppen. Daarnaast kun je besparen op je kosten met de juiste badkamer radiator. Zoals eerder benoemd doe je er ook goed aan om een bedieningspaneel met twee knoppen aan te schaffen voor het toilet.
Het onderzoek is door Markteffect uitgevoerd onder ruim 1.500 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De data is verzameld op basis van online veldwerk in opdracht van Saniweb.