Onderzoek: waterhardheid in Nederland
Erger jij je wel eens aan kalkaanslag? Dit kan vervelend zijn bij het schoonmaken en zelfs je apparaten en het sanitair in je badkamer gaan hierdoor minder lang mee. Wist je dat inwoners van Overijssel hier meer last van hebben in vergelijking met andere provincies? Wij hebben uitgezocht wat de waterhardheid is per provincie (op basis van cijfers van waterhardheid.nl). Lees hier hoe hard jij moet boenen!
Waterhardheid in dH°
Hard water is water dat veel kalk (calcium en magnesium) bevat. De waterhardheid in Nederland wordt uitgedrukt in dH°(Duitse hardheid). Dit wil zeggen dat er een x getal hardheid in het Nederlandse drinkwater zit. Hoe hoger dit getal is, des te harder het water en dus hoe sneller apparaten en oppervlakken verkalken. In de badkamer merk je dit bijvoorbeeld goed in de douche en bij de wastafel.
Naast de waarden in dH° kennen we ook vaak de termen zacht en hard water toe aan het drinkwater. In de tabel hieronder zie je indicaties van dH° en de vergelijking met hard of zacht water.
Overijssel (9,65 dH) heeft gemiddeld het ‘hardste’ kraanwater van Nederland. Groningen (9,35 dH°) en Noord-Holland (8 dH°) staan op de tweede en derde plek. Het gemiddeld ‘zachtste’ water komt uit de kraan in Zuid-Holland (4,98 dH°) en Flevoland (6,25 dH°). Beide provincies liggen ruim onder het landelijk gemiddelde.
Aandacht voor waterhardheid
In Nederland komt er steeds meer aandacht voor de hardheid van het water. Dit zien wij terug in onze interne cijfers. Zo is te zien dat de waterontharders fors meer gingen verkopen. Als we de verkopen van 2022 vergelijken met die van 2018, dan is dit een stijging van 429%.
Effect in de badkamer
Minder dan 3 °dH is zacht water, dan zijn de voordelen echt merkbaar. Door het verlagen van de waterhardheid met bijvoorbeeld een waterontharder heb je minder last van kalkaanslag op tegels, kranen, douchekoppen en in waterverbruikende apparaten. Door het 100% kalkvrij water slijten waterverbruikende producten minder hard en scheelt het in de schoonmaakwerkzaamheden. Wie wil dat nu niet?
Naast een waterontharder, zijn er ook andere oplossingen beschikbaar om minder last te hebben van kalkaanslag:
- Een douchewand met anti kalk coating: het glas is voorzien van een speciale coating waardoor kalk minder snel hecht aan het oppervlak.
- Keramiek met anti kalk coating: bij zowel een toilet als een wastafel kun je last hebben van kalkaanslag. Wanneer je kiest voor keramiek met een antikalk coating, is het keramiek voorzien van een extra laag waardoor vuil en kalk sneller wegspoelen.